Проф. д-р Коста Костов подкрепи кампания на Асоциация НАЕ и запозна колегите с диагнозата чрез информационни материали

Професор д-р Коста  Костов е български лекар, експерт, учен, преподавател и общественик.   Той е професор по белодробни болести, консултант по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Анна” Основател и главен редактор на списание за респираторна медицина и вдъхновение “INSPIRO” и едноименната страница на списанието в интернет. Председател на управителния съвет на фондация “INSPIRO”, консултант по белодробни болести на медицински център „INSPIRO”.

 

 

  1. Проф. Костов , имате изключително богата биография , която говори за много голям опит в областта на медицината. Предполагаме, че сте попадали в практиката си и на много редки диагнози? Срещали ли сте се пряко и с диагнозата придобит или наследствен ангиоедем?

 

-За съжаление, практиката ми на пулмолог в специализирана клиника в последните 30 години не ми дава възможност за среща с тези генетични болести, които са изключително редки и в България диагностицираните са по моя информация по-малко от 100 души.

 

  1. Вие сте участвали много пъти като лектор по време на конференции за редки болести. А сега се включихте и в информационната кампания за наследственият ангиоедем. По отношение на редките болести, според вас България добре ли се справя?

 

-Мисля, че имаме още много работа в областта на редките болести. Благодарение на вас и останалите асоциации, които се грижат за пациентите с редки болести в България имаме регистър на голяма част от тези болести, но  ни липсва нарочен специализиран център за диагноза и лечение на редки болести, което е съществен проблем за пациентите, които разчитат на отделни екипи, разположени в различни болнични звена. Изграждането на специализиран център би улеснило пациентите и ще даде друг облик на диагностично-лечебния процес при пациентите с редки болести. Ще мотивира и млади лекари да се ангажират с тази пациентска популация.

 

 

  1. Наследственият ангиоедем е описан за първи път през 1882 г. като особена  наследствена форма на отока на Quince, предаваща се по автозомно-доминантен път и е пример за псевдоалергична реакция и първичен имунодифицит. В момента в България  има три одобрени от МЗ препарати за лечение на НАЕ.  В предвид обаче това, че през годините  при много от пациентите единственото лечение при пристъпи е  било прилагане на кортикостероиди и това допълнително разрушава имунната система, ние следим с голямо внимание тази пандемия с КОВИД-19. Вие оглавихте Медицинския експертен съвет за борба с коронавируса.  Какво бихте посъветвали болните с придобит и наследствен ангиоедем?

 

-Да се придържат строго към лечебния протокол, назначен им от лекарския екип и да не правят опити за самолечение. Убеден съм, че само спазването на съвременния лечебно-профилактичен план им дава шанс за нормален живот.

 

 

  1. Благодарим ви за участието в нашата кампания и за всички усилия, които полагате за да преминем по-плавно и по-информирани през това огромно  световно предизвикателство,  особено за хората, които имат тежки и хронични  заболявания. Живота е красив и въпреки, заболяванията си, ние хората с увреждания, искаме да продължим да живеем и да му се наслаждаваме.

Приемете нашите искрени пожелания за  много здраве и щастливи житейски и професионални моменти.

-Здраве и вдъхновение за пациентите с редки болести!

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*