Признание за Пловдивския митрополит Николай от алианса на хората с редки заболявания

1img 3585

Грамота като израз на съпричастност и благодарствено писмо от Националния алианс на хората с редки болести получи  Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай на 28 февруари, Международния ден на хората, засегнати от редки болести. Писмото бе връчено от Йорданка Петкова, председател на „Асоциация НАЕ и редки болести” – Пловдив в приемния салон на митрополитския дом, а грамотата – от малко дете, член на асоциацията.

2img 3589a

„Разрешете ни с огромна признателност да Ви благодарим за вниманието, което Вие винаги засвидетелствате към хората с редки диагнози, техните проблеми и лични трагедии. С тази добронамереност внасяте радост и надежда в живота ни – надеждата в Божията помощ.  Ние знаем, че не сме сами и във Ваше лице намираме голяма духовна подкрепа и силен молитвеник за нашите духовни изпитания” – се казва в писмото, подписано от Владимир Томов, председател на Националния алианс на хората с редки болести.

Като благодари сърдечно за грамотата, Пловдивският митрополит Николай каза, че  никога не е могъл да остане равнодушен към страданията на хората, а още повече към ония човеци, които Бог е допуснал да страдат от редки болести.  Владиката добави, че днес народът ни боледува телесно и страда духовно, а реформата на здравната система е неуспешна.  Митрополит Николай увери, че винаги има страдащите в молитвите си, като ги призова да се уповават на Лекаря на лекарите и че се моли Бог да им дари здраве, сили и душевно спасение. „Невъзможното за човека е възможно за Бога”.

 

3img 3591

Владиката каза още, че наскоро, „чувствайки необходимостта от това да се даде здраве, утеха и облекчение болките на страдащите, ние попросихме и получихме благодатта на един дивен лекар, лечител и чудотворец – св. архиепископ Лука Симферополски.” Мощите на светеца бяха дарени на епархията в края на миналата година от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

 

Владиката благодари още веднъж за високото признание и каза, че го приема не за себе си, а за молитвите и съпричастието на целия клир на епархията.

Митрополит Николай  подари на членове на „Асоциация НАЕ и редки болести” по една икона на св. Лука Симферополски.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*