Специален лектор по темата за наследствения ангиоедем (НАЕ) на Националната конференцията по алергология в София бе световно известният учен от Университета в Милано проф. Марко Чикарди, който е водещ специалист и визионер, променил медицинското познание за НАЕ и изключително отдаден за каузата на пациентите с тази болест по света

Марко Чикарди е професор по вътрешна медицина в Миланския университет, катедра „Биомедицински и клинични науки“, председател на отдела по медицина към ASST Fatebenefratelli Sacco в Милано. Преподавал е в университета в Милано, заедно с проф. Агостони, в университета в Синсинати с д-р Вирджиния Доналдсън през 1979 г. и в Харвардския университет в Бостън с д-р Фред Росен и Алвин Дейвис. Той има специален интерес към C1 инхибитора и наследствения ангиоедем с повече от 190 научни статии по генетична, патофизиологична и клинична картина на ангиоедем. Проф. Чикарди е директор на катедрата по медицина в болница „Луиджи Сако“ – Милано. Стартира професионалната си кариера през 1979 г. като научен сътрудник във Фондацията за изследвания на детската болница и университета в Синсинати. По време на конгреса той  представи темата за Патофизиологията на HAE и новите подходи към неговото лечение.

 

Проф. Марко Чикарди  получи приз за принос към болните засегнати от наследствен ангиоедем от Асоциация НАЕ. Разказа им за първите си срещи с тази диагноза и обнадежди  всички, че в тази посока се работи с големи темпове и  качеството на живот на тези семейства се подобрява  все повече и повече. Срещата бе много задушевна и всеки  от присъстващите  успя да получи приятелския му поздрав и внимание.

        

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*