Трета регионална среща на пациенти с НАЕ в Скопие

(за Асоциация НАЕ разказа д-р Ирена Филева от клиниката по алергология в УМБАЛ „Александровска”)

 

За поредна година пациенти и лекари от Клиниката по Алергология  към УМБАЛ „Александровска“, гр.София,  представена от д-р Анна Валериева и д-р Ирена Филева, взеха участие в Трета Регионална среща на пациенти с Наследствен ангиоедем (НАЕ) и лекари-специалисти от страните от Югоизточна Европа, която се състоя в Скопие (Македония). Присъстваха представители на общо 11 страни-членки (Албания, Босна и Херциговина, България, Хърватия, Косово, Черна гора, Македония, Румъния, Сърбия, Словения и Турция).

Целта на събитието беше да се резюмират всички усилия и резултати, реализирани от последната среща – увеличаване броя на диагностицираните пациенти, клиничните центрове, болници и лекари-специалисти, достъпните лекарствени средства, пациентските организации и групи. Дискутираха се регистрираните лекарства за НАЕ в Европа и тяхната наличност във всяка страна, особеностите в терапията на различните типове НАЕ, редица резултати от клинични проучвания с нови лекарствени препарати, които се очаква да станат достъпни за пациентите.

АнтониКасталдо , директор на Международната организация НАЕ Интернешънъл, и Хенри Бойсен  представиха Интернет източниците, достъпни за пациентските организации и групи. Лектори от специализирания център за НАЕ в Сан Диего, САЩ, д-р Брус Зуроу и д-р Сандра Кристиансен, разясниха основни моменти от патогенезата, клиничната картина и новостите в лечението на заболяването – въвеждането на моноклоналното антитяло TAKHZYRO (lanadelumab-flyo), както и профилактичното лечение с BCX7353, орален каликреинов инхибитор, и ADVM-053, като част от генната терапия за НАЕ.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*